• Logo
  • Since
  • 0905 989 373
    0905 678 004
    info@rossy.sk
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0.00 €
Záhradné jazierka, biodesign bazény | ROSSY.sk

Niečo z histórie Japonských Nishikigoi

  • Pridané: 15.01.2019   |   Autor: ROSSY   |   329 čítaní / zobrazení

koi kapor, koiPôvod Koi nie je dodnes presne určený. No všeobecne sa predpokladá, že normálne kapre pochádzajú z okolia Perzie a západnej Ázie. Postupom času sa migráciou cez prirodzené vodné toky dostali do Číny a pravdepodobne dovážaním aj do Japonska. Japonskí pestovatelia ryže chovali obyčajných kaprov na obživu. Ich mäso sušili a skladovali na zimu v období, keď bol nedostatok ryže. Okolo roku 1800 si všimli, že niektorí z kaprov zmutovali a na tele sa im objavili rozne veľké biele a červené škvrny. Keďže tieto ryby sa im zdali zaujímavé, oddelili ich od obyčajných kaprov. Postupom času z nich vyšľachtili rôzne sfarbené variety. V roku 1914 sa v Japonskom Tokiu konala výstava, kde boli prvýkrát vystavené tieto Kapre pod názvom Nishikigoi. Nishikigio označuje práve farebnosť Koi. Pre ľudí predstavovali tieto ryby "Žijúce Klenoty". Od tejto doby sa objavovali ďaľšie nové druhy a v priebehu pár rokov sa Nishikigoi dostali do celého sveta.


Dnes sa Nishikigoi chovajú po celom svete, no napriek tomu Japonsko zostalo jednotkou.


Čo symbolizuje koi...

U nás a inde vo svete Koi nemá väčšinou žiadnu symboliku. Pre japonskú kultúru nie sú však Koi iba obyčajné ryby. Koi sa objavujú v rôznych legendách a povestiach. Najznámejšou z nich je legenda o Koi drakovi, ktorá hovorí o tom, že ak Koi prepláva vodopádom proti prúdu v Rieke Yello a dostane sa na vrchol vodopádu zmení sa na Koi draka, jedno z najušlachtilejších zverov na svete. Vyšplhanie sa na vrchol vodopádu symbolizuje, že tvrdou prácou sa dá dosiahnuť veľký úspech.
 

Koi je tiež symbolom odvahy Samurajov, pretože ak ho niekto chytí a chce ho zabiť čelí svojej smrti bez strachu, ako Samuraji vo vojnách čelili svojim nepriateľom.

 
Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.