• Logo
  • Since
  • 0905 989 373
    0905 678 004
    info@rossy.sk
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0.00 €
Záhradné jazierka, biodesign bazény | ROSSY.sk

Založenie jazierka pre Koi

  • Pridané: 15.01.2019   |   Autor: ROSSY spol. s r.o.   |   653 čítaní / zobrazení


založenie jazierka, zalozenie jazierka, zalozenie jazierka pre koi kapre, založenie jazierka pre koi kapreEšte pred založením jazierka je dôležité zamyslieť sa, aké jazierko vlastne budete chcieť, koľko ste ochotný investovať a na čo ho budete využívať. Či už sa rozhodnete pre jazierko s koi kaprami, kúpacie jazierko alebo len vodný prvok s vodnými rastlinami, je dôležité to vopred správne naplánovať, aby sa predišlo zbytočným chybám. Je predsa len jednoduchšie a aj lacnejšie problémom predchádzať ako ich potom riešiť.



Jazierko pre koi...

Ak plánujete založiť jazierko pre koi kapre počítajte s tým, že tieto klenoty záhradných rybníčkov akými koi určite sú, budú potrebovať pre život dostatok priestoru a dobrú kvalitu vody. Doprajte im prostredie, v ktorom sa budú cítiť naozaj dobre a oni sa Vám odmenia svojou nádherou.

Samotné jazierko by malo mať objem vody minimálne 5 000 litrov a hĺbku aspoň 1,5 - 2 metre. Dostatočná hĺbka jazierka je nevyhnutná pre zimovanie rýb. V príliš plytkom jazierku môže teplota vody klesnúť až na 1 stupeň, čo už je pre vaše ryby životu nebezpečne. Nemusíte sa báť ani väčšej hĺbky do 3 metrov. Ideálne by však bolo počítať s väčším jazierkom o objeme 15 000 - 20 000 litrov.

Keďže jazierko s rybami nebude fungovať bez dobre navrhnutej filtrácie, je dobré sa pozastaviť pri otázke, kam s jazierkom. Filtráciu bude treba pravidelne odkalovať, a preto je dobré počítať s možným pripojením na kanalizáciu alebo odpadovú šachtu. Netreba zabúdať ani na elektrické pripojenie, pretože technika (čerpadlo, UV lampa...) bude musieť byť pripojená k elektrickej sieti.   Ako sme vyššie v článku naznačili, filtrácia je jedným z predpokladov úspešného chovu koi. Viac o filtrácii sa dozviete v článku...

Vráťme sa teda späť k zakladaniu jazierka. Boky môžu byť buď kolmé, čím dosiahneme väčšieho objemu alebo vyspádované do najhlbšej časti jazierka, čo zaistí, že hrubé nečistoty sa vplyvom vírenia vody, či už čerpadlom alebo rýb budú usádzať na dne, odkiaľ budú odsaté do filtra umiestnením čerpadla alebo dnovej vpuste. Dnová vpusť (guľa) je veľmi dôležitým prvkom filtrácie pre dokonalé odkaľovanie dna. Na škodu nie je ani osadenie skimmera (zariadenie na zber nečistôt z vodnej hladiny), ktorý sa postará o plávajúcu nečistotu na hladine, napr. napadané lístie a pod. Hladina bude čistá a celkový dojem z jazierka oveľa lepší. Na izoláciu sa väčšinou používa jazierková fólia PVC alebo EPDM kaučuková fólia. PVC fólia je využívaná viac, je to určite jej nižšou cenou oproti kaučukovej fólii, ktorá má ale väčšiu trvanlivosť a mechanickú odolnosť. Fóliu môžeme do jazierka vkladať buď vcelku na netkanú textíliu alebo ju priamo vo vykopanom jazierku zvárať, to však už vyžaduje nejakú zručnosť a skúsenosti. Pri vkladaní fólie do jazierka v celku treba počítať s množstvom záhybov. Hrúbka fólie by mala byť 1 - 1,5 mm, hrúbka 0,5 mm má menšiu mechanickú odolnosť voči prederaveniu.

Výstavba jazierka sa na prvý pohľad môže zdať zložitá, no ak sa do toho pustíte vlastnoručne, je dobré si pred tým čo to naštudovať, aby sa predišlo zbytočným chybám. Ak si na samorealizáciu jazierka netrúfate sami, obráťte sa na odborníkov, ktorí Vám jazierko zrealizujú.

 

 
Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.