• Logo
  • Since
  • 0905 989 373
    0905 678 004
    info@rossy.sk
  • Môj profil
  • je prázdny
    za 0.00 €
Záhradné jazierka, biodesign bazény | ROSSY.sk

Riasy v záhradnom jazierku

  • Pridané: 15.01.2019   |   Autor: ROSSY spol. s r.o.   |   358 čítaní / zobrazení

Čo sú riasy ?

Riasy sú jednoduché organizmy. V prírode sa vyskytuje viac ako 30 000 druhov. Riasy existujú na zemi už niekoľko miliónov rokov a vyznačujú sa schopnosťou prežiť v rôznych podmienkach od  horských ľadovcov cez vriace horúce pramene až po nadmerne slanú vodu. Pre svoj život využívajú slnečné svetlo, vodu a uhlík, ktoré spracúvajú prostredníctvom fotosyntézy rovnako ako iné druhy rastlín.

Riasy sa vyskytujú v mnohých podobách. Najčastejšie ich možno vidieť ako voľne plávajúce zhluky na povrchu vodnej hladiny a zelený alebo hnedý sliz vyskytujúci sa na okrajoch a brehoch vodných nádrží. Okrem jasne viditeľných foriem sa môžu vyskytovať aj v podobe mikroskopickej, čo sa prejavuje zeleným až zelenohnedým sfarbením vody.

Na základe toho možno deliť tieto jednoduché organizmy  na niekoľko druhov. Najčastejšie vyskytujúce druhy sa nazývajú vláknité a plávajúce.
 

Vláknité riasy v jazierkuvláknité riasy v jazierku, vlaknite riasy v jazierku, vláknitá riasy, vlaknita riasa

Tvoria viditeľné dlhé vlákna, ktoré sa podobajú svojou konzistenciou na mokrú vlnu. Často  pripomínajú hustú spleť zelených vlasov. Vláknité riasy sa objavujú najčastejšie na okrajoch jazier  alebo na súčastiach jazierka, ktoré im umožňujú prichytiť sa na ich povrch (kamene, fontána,  kaskáda). Postupne sa oddeľujú od okraja jazierka alebo kameňov a objavujú sa na vodnej hladine,  kde vytvárajú zelený povlak.

Plávajúce riasy

zelená voda v jazierku,zelena voda v jazierku, plávajúce riasy, plavajuce riasySú mikroskopické voľne plávajúce organizmy, ktoré sfarbujú vodu do zelena, hneda alebo  zeleno-hneda. Vo svete ich existuje niekoľko miliónov druhov. Ich výskyt sa zvyšuje so stúpajúcou teplotou vody, teda najmä v teplých letných mesiacoch. Vtedy sa vzhľad záhradného jazierka môže podobať na hrachovú polievku.


Ako sa riasy dostanú do jazierka...

Neraz sa stáva, že naše jazierka majú občas nepríjemný zelený povlak a na okrajoch sa tvoria dlhé zelené riasy. To, keď sa v jazierku objavia, je viditeľné. To, že nám spôsobujú nepríjemnosti, je zrejmé. Avšak to, ako sa tam dostali, je pre mnohých záhadou. Najmä vtedy ak robíme všetko preto, aby voda, ktorú do jazierka dávame, bola “sterilná“. Používame rôzne UV-lampy, ozonizátory, chémiu a mnohé iné záležitosti, no napriek tomu sa riasy v jazierku stále objavujú. Ako je to vôbec možné?! Riasy, napriek tomu, že sú jedny z najjednoduchších organizmov, dokážu prežiť v najextrémnejších podmienkach. Nachádzajú sa všade - vo vode, na telách rastlín a rýb, kameňoch, na všetkých predmetoch, ktoré boli niekedy v kontakte s vodou. Môžeme ich akokoľvek dezinfikovať, nie je možné ich úplne odstrániť.

Táto skutočnosť v nás možno vyvoláva bezmocnosť, no v skutočnosti to nie je také dramatické.

Riasy síce nemožno odstrániť, no možno ich eliminovať. Rovnako ako iné živé organizmy potrebujú preto, aby mohli rásť a rozmnožovať sa, živiny a vhodné podmienky. Človek na to, aby prežil potrebuje vodu, vzduch, jedlo a vyhovujúce prostredie, ktoré zahŕňa teplo, vlhkosť a iné. Ak niektorá z týchto základných podmienok nie je postačujúca, človek je ohrozený a môže zomrieť. Rovnako to funguje u všetkých živých organizmov vrátane rias. Rozdiel je len v podmienkach. Riasy pre svoj život potrebujú vodu, slnečné svetlo a dusík. Bez týchto základných živín riasy uhynú. Je samozrejmé, že vodu z jazierka nemožno odstrániť. Môžeme však obmedziť slnečné žiarenie a to tým, že jazierko umiestnime na tienisté miesto. Obmedzené množstvo slnečného žiarenia a dostatočná hĺbka jazierka tiež zabraňujú prehrievaniu vody. Teplota vody ovplyvňuje množstvo dusíka, ktorý je hlavnou potravou rias. Dusík eliminujeme najmä vhodnou a účinnou filtráciou, teplotou, množstvom rýb a rastlín v jazierku.
 

 
Súbory cookies používame pre správne fungovanie našej webovej stránky a jej funkcií. Pomocou súborov cookies si tiež napríklad pamätáme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pre vás relevantnosť zobrazovaných reklám, počítame návštevnosť stránok a pamätáme si vaše nastavenia vykonané na stránke.